November 1-jén a magyar elhunytakra emlékezve Szántó Péter nagykövet a munkatársaival megkoszorúzta az Üzbegisztán területén az I. világháborúban elesett magyar katonák és hadifoglyok tiszteletére a taskenti Botkinó Temetőben emelt magyar síremlékművet.
Az Üzbég Történész Szövetség adatai szerint az I. világháború során mintegy 200 ezer hadifoglyot szállítottak Közép-Ázsia orosz birodalomhoz tartozó részeire, a hadifoglyok jellemzően osztrákok, magyarok és németek voltak, a jelenlegi Üzbegisztán területén mintegy 30 hadifogolytábor működött. A taskenti Botkino Temetőben a közeli katonai kórházból temettek magyar hadifoglyokat, az emlékművet a kiszabadult hadifoglyok emeltették az 1920-as évek elején (az archív felvétel az átadáskor készült).
Nagykövetségünk fontosnak tartja, hogy az első világháborús magyar hadifoglyok életéről, sorsáról Üzbegisztánban fellelhető dokumentumok felkutatásra kerüljenek, majd tudományos feldolgozásukat követően azokat a szélesebb magyar közönség is megismerhesse.