A Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 4. ülésszaka

Dr. Ponevács-Pana Petra beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkár és, Szardor Umurzakov, Üzbegisztán befektetési és külkereskedelmi miniszter a Budapesten megrendezett Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) 4. ülésszakának keretében áttekintették a gazdasági együttműködés aktuális helyzetét, fejlesztésének lehetséges irányait, valamint a kétoldalú együttműködés legfontosabb területeit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is fogadta Szardor Umurzakov minisztert.

66de32c5e1caedc6a410940cc62cf43dc4723f4d

A Bizottság üléséhez kapcsolódóan a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. magyar-üzbég üzleti fórumot szervezett, amely iránt a magyar vállalatok részéről kiemelt érdeklődés mutatkozott. Az üzbég piac a lezajlott és a még folyamatban lévő reformoknak köszönhetően a magyar vállalatok számára jó lehetőségeket kínál a közép-ázsiai térségben.  A végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2019. február 1-től felminősítette Üzbegisztán hitelkockázati besorolását.

A gazdasági kapcsolatok erősítésén túl a két ország közötti oktatási megállapodás lehetővé teszi üzbég hallgatók számára tanulmányaik folytatását magyar felsőoktatási intézményekben. A felek kiemelendőnek és fejlesztendőnek tartják továbbá a kulturális és turisztikai együttműködést is a két ország között. Üzbegisztán az EU állampolgárok részére rövidtávú tartózkodásra vízummentességet biztosít 2019 februárjától.

A KKB keretében az Eximbank és az üzbég Agrobank, valamint számos magyar és üzbég vállalat közötti megállapodás aláírására került sor a kereskedelem, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar területén.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/gazdasagdiplomaciaert-felelos-allamtitkar/hirek/a-magyar-uzbeg-gazdasagi-egyuttmukodesi-kormanykozi-bizottsag-4-ulesszaka