„Nagykövetségünk 2019. december 6-án „A magyar kultúra napja Üzbegisztánban” címmel koncertet és kiállítást rendezett Taskentben az Üzbegisztáni Állami Konzervatóriumban, Orosz Zoltán Art-justus- és eMeRton-díjas harmonikaművész és Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész fellépésével, valamint „A Kelet magyar kutatói” kiállítás bemutatásával.

 

Orosz Zoltán és Horváth Kornél a Konzervatórium Orgonatermében majdnem teltház előtt mutatta be a „Repülő kezek” című koncertjét, amellyel 2008 óta szerepel a világ különböző színpadjain. Zenei műfajokba nehezen besorolható zenéjük klasszikus, jazz és folkzenei elemeket ötvöz, nem kevés improvizációval. A gazdag és színesen összeválogatott műsorukban magyar népdalcsokor is szerepelt, valamint a művészek a koncert végén meglepetésképpen egy ismert üzbég dalt is előadtak, amellyel külön erre az alkalomra készültek. A művészduó rendkívüli, virtuóz előadásmódjával és dinamikus játékával elvarázsolta az üzbegisztáni közönséget, amely a koncert végén felállva tapsolva érdemelte ki a ráadást. A művészek a közép-ázsiai fellépésüket másnap a dél-kazahsztáni Shymkentben folytatták, ahol újabb sikeres koncertet adtak.

A nagykövetség immár második alkalommal mutatta be Taskentben „A Kelet magyar kutatói” vándorkiállítást, amely a Magyar Tudományos Akadémia gyűjteményére támaszkodva 12 tablón állít emléket azoknak a magyar  utazóknak, tudósoknak, akik jelentős szerepet játszottak a keletkutatásban. A helyi közönség különösen Vámbéry Ármin, munkásságát bemutató tabló iránt mutatott nagy érdeklődést, mivel az országszerte népszerű magyar utazó, orientalista emlékét Üzbegisztánban is nagy tisztelettel ápolják.”